“Aangepaste Muziek…”

“Aangepaste Muziek…”

Persoonlijk verhaal van Jan Gerhard Aalbers over zijn muzikale ervaring waarbij innovatie, creativiteit en plezier een grote rol spelen!

 

“Aangepaste muziek…”

Sinds het voorjaar van 2011 heb ik saxofoonles van Femke. Eerst was ze nog aangesloten bij het docentencollectief Dubbelgreep. Na de zomervakantie ging ze onder de naam Saxofooneducatie alleen verder. Hiervoor had ze zelf een eigen website gemaakt met dezelfde naam. Korte tijd later vroeg Femke mij een stukje te schrijven over mijn muzikale belevenissen en leservaring van de eerste serie lessen.

Ik speelde altijd dwarsfluit en alt-saxofoon voor mezelf en zonder veel les. Maar in 2006 liep ik een handicap op waarbij bepaalde hersenfuncties werden aangetast. Hierdoor heb ik geen evenwicht meer waarvoor ik nu gebruik maak van een rolstoel. En ook de coördinatie van mijn armen en handen is verminderd. En dit juist maakt het spelen op een muziekinstrument lastig.

Eigenlijk dacht ik in die tijd dat zelf muziek maken voor mij helemaal verleden tijd was. Een grote tegenvaller…

Totdat ik op een beurs in Utrecht de muziektherapeut Ruud van der Wel uit Rotterdam tegenkwam. Met de stichting My Breath My Music verzorgt hij aanpassingen aan vooral blaasinstrumenten voor mensen met een handicap. En vervolgens geeft hij zelf ook muzieklessen.

Wat hij me aanraadde en wat ik nu ben gaan bespelen is een elektronische saxofoon. De Yamaha WX11. Het is een elektronisch blaasinstrument wat met een aantal aanpassingen goed door mij te bespelen is. Bijvoorbeeld de grip op de kleppen en het mondstuk is voor mij aangepast.

Ik ben met dit instrument zelf aan de slag gegaan en het lukte aardig. Maar omdat ik mijn hobby verder wilde uitbouwen, ben ik op zoek gegaan naar een docent om mijn kennis en vaardigheden te verbeteren.

Via internet kwam ik bij Dubbelgreep en zo bij Femke terecht. Zij had geen ervaring met een elektronische saxofoon. Maar het leek haar een uitdaging. En die zijn we samen aangegaan. Nu heb ik nog maar een half jaar les achter de rug. En ik merk dat ik met heel veel plezier de lessen volg en dat mijn kennis en vaardigheden met sprongen vooruit zijn gegaan. En een elektronisch instrument bleek dus voor Femke geen enkel probleem.

En zo is na mijn handicap muziek maken belangrijker geworden en heb ik er nog meer plezier in gekregen.

Jan Gerhard Aalbers
Zwolle

Krijg jij geluid uit sax of fluit? Probeer het zelf een keer of verbeter je vaardigheden als je al ervaring hebt. Vraag gelijk een proefles aan.