Blazerslong

Lees hier waarom het schoonmaken van je saxofoon of dwarsfluit belangrijk is!

Er zijn leerlingen die het niet zo nauw nemen met het schoon houden van hun saxofoon of dwarsfluit. Naast dat je instrument gaat geuren en de reparateur met de viezigheid te maken krijgt schijnt het voor jezelf ook niet geheel onschuldig te zijn, zo blijkt uit artikel ‘De Blazerslong’. (Bron: http://www.beroepsziekten.nl/content/de-blazerslong)

Een trombonist genoemd in het artikel had last van een niet productieve hoest, kortademigheid en koorts. En een saxofonist van kortademigheid bij inspanning. Nader onderzoek wees op de aandoening Extrinsieke Allergische Alveolitis, afgekort tot EAA. Dit is een ontsteking van de longblaasjes, als gevolg van een allergische reactie. Bij onderzoek aan de instrumenten waren plaques en schimmels te zien. Klachten verdwenen na behandeling en regelmatig schoonmaken van het instrument. Niet alleen bij deze twee muzikanten waren de instrumenten verontreinigd. Bij onderzoek van de instrumenten van 7 andere koperblazers, waarvan een aantal met luchtwegklachten, werden ook bacteriën en schimmels gevonden. En 15 saxofonisten liet eveneens contaminatie zien bij 13 van de 15 saxofoons.

Zonde van je longconditie. Een blaasinstrument bespelen (of zingen) kan je longen namelijk juist sterker maken, aldus het longfonds. Spelen is een goede ademhalingsoefening, het verbetert je conditie en het is nog leuk ook!

Frequent schoonmaken lijkt de oplossing! 

Je kan de binnenkant van je instrument (ook de saxofoonhals) na het spelen met een wisser droog maken. Hier zijn speciale doeken voor te verkrijgen in diverse maten. En vergeet niet de wissers en doeken regelmatig in een sopje te doen. De buitenkant van het instrument kun je met een zachte doek afnemen, zo voorkom je beschadiging aan lak of kale messing door aantasting van vuil. Wees je bewust van de kwetsbare applicatuur, het hele systeem van kleppen op het instrument. Ben je te lomp dan kan er zo maar kurk of vilt af vallen of een veer los raken. Ga niet met (agressieve) middelen aan de slag. Je saxofoon mondstuk kun je regelmatig met koud of lauw/hand warm water afspoelen. Zelf heb ik jong ondervonden dat je met heet water je ebonieten mondstuk verkleurd. Deze wijze les heeft mijn mooie donkere mondstuk lelijk verschoten groen doen verkleuren.

Kortom regelmatig poetsen dus, goed voor je eigen hygiëne en die voor anderen!