Sax In The City

Sax In The City

Ben je toevallig op vakantie in de Ardennen? Of heb je zin in een uitstapje? Breng dan eens een bezoek aan de geboorteplaats van Adolphe Sax, Dinant!

In november 2010 organiseerden de Internationale Vereniging Adolphe Sax (AIAS) en het Maison du Tourisme de la Haute-Meuse (MdT) in Dinant Europ’A Sax, om de betekenis voor de stad van Mijnheer Sax en zijn briljante uitvinding in het licht stellen. Met financiële hulp werd de stad aangekleed met maar liefst 28 reuzen saxofoons van meer dan drie meter hoog. Ze zijn niet alleen groot, maar ook vrolijk gekleurd! De ontwerpen zijn gekozen aan de hand van een internationale grafische wedstrijd, waarbij de opdracht luidde: ontwerp een originele en creatieve versiering, zonder in clichés te vervallen, met als thema de landen van de Europese Unie en Europa zelf. Je kunt de tentoonstelling ontdekken tussen het Maison du Toerisme en het Huis van Mijnheer Sax, waarbij je de Charles de Gaulle Brug moet oversteken. Door Dinant loopt namelijk een brede rivier, de Maas. Deze kan je oversteken via de Charles de Gaulle Brug van 54 meter lang, 15 meter breed en met aan beide zijden voetgangersstroken van 3 meter breed. Aangekleed met de gekleurde reuze saxofoons natuurlijk!

Overzicht van de brug met de grote Saxofoons.

Rue Adolphe Sax is ook een bezichtiging waard. Er staan in de straat palen met borden oa. over de verschillende stemmingen.

Één van de borden in de Rue Adolphe Sax. Dit bord gaat over de Altsaxofoon.

La Maison de Monsieur Sax (Huis van Mijnheer Sax), in Rue Adolphe Sax is een expositie over de geschiedenis van de saxofoon te zien. Dit huis is overigens niet het echte huis van Sax! Voor het huis is een beeld van Monsieur Sax op een bankje te vinden. Kun je zelf naast het genie uitrusten van de tour!

Voor meer informatie, check Sax In The City: