Aanschaf saxofoon en toebehoren

Aanschaf saxofoon en toebehoren

Voordat je een saxofoon gaat huren of kopen is het handig om al een en ander aan informatie te hebben verzameld.

Maak allereerst een keuze in het type saxofoon dat je wilt bespelen. Op de afbeelding zie je van links naar rechts de meest bespeelde saxen: de sopraan-, alt-, tenor-, en baritonsaxofoon. Van de vier genoemde saxen klinkt de sopraan het hoogste en de bariton het laagste.

 

 

 

 

 

Uit welk materiaal bestaat de sax, wat is het bereik, waarom is het een houtblaasinstrument, hoe wordt een saxofoon gemaakt en hoe gerepareerd? Meer weten? Bekijk het blogbericht De Sax Ontleed

Huren
De meeste mensen kiezen er eerst voor een saxofoon te huren. Je kunt dan namelijk de basis principes van het saxofoon spelen leren alvorens over te gaan op het kopen van een saxofoon. Bij veel saxofoon winkels kun je een saxofoon huren en vervolgens kun je na de huurperiode de saxofoon met een aantrekkelijke regeling kopen. Saxofooneducatie heeft het Starterspakket van 8 lessen incl. saxofoonhuur voor je als je beginner bent. En heeft ook saxen los in de verhuur per maand met een minimum van 3 maanden huren. In de volgende alinea staat meer informatie over verschillende saxofoonmerken.

Kopen
Wil je graag een saxofoon kopen, kun je kiezen tussen een nieuwe saxofoon of een gebruikte (occasion) saxofoon. Een occasion is gemaakt tussen ca. 1920 tot aan 1970. Nieuwe saxofoons zijn gemaakt vanaf ca. 1970 tot aan nu. Bij het kopen van zowel een occasion als een nieuwe saxofoon moet je opletten dat de saxofoon goed bespeelbaar, duurzaam en zuiver is. Dat de saxofoon licht aanspreekt afhankelijk van de speelervaring, dat de kleppen goed sluiten en dat de saxofoon de moeite waard is om te repareren. Maar bovenal dat je verliefd bent op het geluid dat eruit komt! Alle saxofoons klinken anders, ook als ze van hetzelfde merk en model zijn. Hoe meer speelervaring je krijgt, hoe meer je het verschil gaat horen. Natuurlijk zijn er ontelbare andere saxofoonmerken dan op deze pagina genoemd worden. Mocht je voor het eerst een saxofoon gaan kopen, informeer je dan goed. Een saxofoon moet namelijk goed passen bij jouw speelervaring en wensen.

Nieuwe saxofoon of occasion
Nieuwe saxofoonmerken zijn o.a. Selmer, Yamaha, Yanagisawa, Jupiter en Julius Keilwerth. Het voordeel van een nieuwe saxofoon van een goed merk is dat je er vanuit mag gaan dat de eisen aan een saxofoon zoals hierboven vermeld waaronder nieuwe onderdelen, goede stemming/zuiverheid e.d. in orde is. Met een occasion is het belangrijk dat je bij het uitproberen van de saxofoon hierop let. Speelervaring bij het uitkiezen van een occasion kan dus handig zijn. Je kunt natuurlijk ook iemand mee nemen die ervaring heeft, of de saxofoon mee nemen naar de saxofoonles.

Vintage ad Conn saxofoon

Occasions kun je in twee categorieën verdelen, namelijk modellen die modern zijn en gebruikt of modellen die echt in “the old days” (oldtimers) gemaakt zijn. Merken van oldtimers zijn bijvoorbeeld Conn, King, Buescher, Martin en Selmer. Op de afbeelding hiernaast is een vintage advertentie van Conn te zien.

Prijzen
Prijzen van saxofoons kunnen erg variëren. Nieuwe saxofoons variëren van € 550 tot € 6000. Moderne saxofoons kunnen prijzig zijn, afhankelijk van de professionaliteit van de saxofoon.

Oldtimers variëren tussen € 1000 en € 4000 voor een oude Amerikaan en € 3000 tot € 6000,- voor een Franse Selmer. Oldtimers kunnen soms prijzig zijn in verband met de karakteristieke klank en de zeldzaamheid van de saxofoon.

Voor meer informatie over verkoop, verhuur, accessoires en atelier kun je terecht bij diverse winkels, waaronder Charlie’s Muziek/Remy Veerman, Harry Bakker of Saxpoint of neem contact op met Saxofooneducatie.

Krijg jij geluid uit sax of fluit? Probeer het zelf een keer of verbeter je vaardigheden als je al ervaring hebt. Vraag gelijk een proefles aan.

Bron: Methodiekverslag Femke Ernens – Hoofdvak saxofoon Jazz & Pop, Artez Conservatorium Zwolle, mei 2013