Oefenen met metronoom

Oefenen met metronoom

Wat is een metronoom?

Een metronoom is een hulpinstrument voor het aangeven van het tempo. Een metronoom geeft het tempo aan door een geluidssignaal af te geven. Dit kan een constant tikkend geluid zijn. Heb je een geavanceerde metronoom kun je ook een maataccent of ander geluidssignaal instellen (zie: welke metronomen zijn er?). De metronomische eenheid noem je beats per minute, afgekort tot bpm. Het betekent letterlijk: aantal tellen per minuut. 60 Bpm betekent dat er elke seconde een beat is.

Waarom oefenen met metronoom?

Een metronoom gebruiken kan handig zijn. Bijvoorbeeld als op je bladmuziek staat aangegeven in woorden of bpm wat het tempo van het stuk is.

Je kunt een metronoom ook gebruiken bij het oefenen. Zo leer je het tempo vast te houden en strak te spelen. Ook kun je oefenen, je voet te laten mee tikken met de metronoom. Daarnaast ontwikkel je je intern ritmegevoel door met metronoom te oefenen wat ten goede komt wanneer je niet met metronoom speelt.

Hoe kun je met metronoom oefenen?

Probeer terwijl je speelt je muziek exact gelijk te houden met de tikken van de metronoom. Je kunt de tikken van een metronoom op elke tel zetten of wanneer je in een vierkwartsmaat speelt op de 1 en de 3 (half tempo), of in driekwartsmaat alleen op de 1 zetten.

De maten van een muziekstuk die je nog niet beheerst kun je op een langzaam tempo gaan oefenen. Neem kleine stukjes bijvoorbeeld 1 of 2 maten. Bekijk de noten, het ritme en eventuele vingerzettingen bijvoorbeeld eerst afzonderlijk.

Weet je wat er staat pak dan je metronoom erbij. Het is belangrijk dat je een tempo kiest waarbij je de maten kan spelen zonder uit de bocht te vliegen. Want maak je steeds dezelfde fout dan heb je deze uiteindelijk ingeoefend en dat is natuurlijk zonde!

Telkens geldt: speel je hetgeen je oefent goed, herhaal het altijd nog een paar keer extra. Zo weet je zeker dat het geen toevalstreffer was.

Heb je de maten op het langzame tempo onder controle, speel dan de maten ervoor, de geoefende maten en de maten erna. Zo plaats je het geoefende in een muzikale zin.

Gaat ook dat je goed af, kun je het tempo beetje bij beetje opvoeren. Je kunt het tempo bijvoorbeeld opvoeren met telkens 4 bpm erbij. Het is belangrijk dat je het tempo geleidelijk opvoert. Doe je dit niet, dan loop je de kans dat er fouten insluipen die je uiteindelijk in oefent.

Nadat je bovenstaande hebt uitgevoerd kun je het stuk in zijn totaal spelen. Ga je er als een speer vandoor en struikel je onderweg? Kies dan een tempo uit waarbij je de minder beheerste delen kunt spelen zonder al te veel moeite. Stel de metronoom op dit tempo in en speel het hele stuk. Voer beetje bij beetje het tempo op (zie hierboven).

Welke metronomen zijn er?

Een mechanische metronoom heeft een uurwerk met omgekeerde slinger. Je windt de metronoom op waarna ze een constant akoestisch geluidssignaal afgeven en de slinger op het aangegeven tempo heen en weer slingert. Echter is het signaal vaak moeilijk hoorbaar wanneer je saxofoon speelt. Met een elektrische metronoom kun je meer. Er zijn metronomen te verkrijgen waarbij je een tel een accent kan geven, die beschikken over verschillende geluidssignalen, waarbij verschillende ritmes of metrum in te stellen zijn zoals clave en soms zijn er metronomen die tevens als stemapparaat te gebruiken zijn. Elektrische metronomen geven vaak een licht signaal. Je kunt een elektrische metronoom aansluiten op je stereo, laptop of versterker. Zo kun je het volume aanpassen. Tot slot zijn er websites die (gratis) metronomen online aanbieden.

Saxofooneducatie helpt je graag met het (leren) tellen. Bekijk het aanbod en vraag een proefles aan.