Oefenen in stilte

Oefenen in stilte

Saxofooneducatie krijgt vaak de vraag voorgelegd hoe je kan oefenen zonder dat de omgeving het hoort. Bijvoorbeeld als je op een flat of studentenkamer woont. In dit artikel kun je lezen over de mogelijkheden van een goed gesprek, elektronische saxofoon of dwarsfluit, een demper, een speciale koffer (E-sax) en andere alternatieven.

 

Een goed gesprek

Allereerst is het goed eens met je buren of huisgenoten te gaan praten. Vraag of je bezoek uitkomt of maak een afspraak. Wacht hier niet te lang mee, zo voorkom je dat een kleine irritatie een groot probleem wordt. Bereid je goed voor: bedenk op welke momenten je wilt oefenen (oefenduur, tijdstip en aantal dagen dat je oefent). Informeer hen over je (nieuwe) hobby. Vraag eventueel of je buren of huisgenoten last van het oefenen hebben. Misschien vinden ze het wel helemaal niet zo vervelend als jij denkt! Probeer samen afspraken te maken. Kom je er niet uit? Misschien zijn een van onderstaande opties iets voor jou.

Elektronische saxofoon of dwarsfluit

Een EWI is een Elektronisch Wind Instrument, bijvoorbeeld een Yamaha WX11. Het gebruikersinterface -het instrument zelf- is gemaakt van kunststof. De EWI heeft geen kleppen zoals de saxofoon of dwarsfluit maar een soort toetsen en het heeft geen rietje. In de EWI zelf zit geen geluid. Je sluit het instrument aan op een module waar synthesizerklanken of samples van andere muziekinstrumenten in zitten. Je kunt compleet andere geluiden uit het instrument halen dan bij de saxofoon, of zoeken naar geluiden en effecten die het dichtst bij saxofoon of dwarsfluit in de buurt komen. Via een module is het volume regelbaar en kun je met hoofdtelefoon spelen.

Bekende muzikanten die opnames met een EWI hebben gemaakt zijn onder andere Michael Brecker en Bob Mintzer.

Omdat een EWI geen rietje of dwarsfluit kopstuk heeft blaast het anders aan. Je kunt de sterkte van aanblazen regelen. Toch komt het blazen niet exact overeen met saxofoon of dwarsfluit. Dit zorgt ervoor dat je niet goed kan werken aan je echte saxofoon of fluit embouchure tijdens het oefenen. Daarnaast kun je de grepen van de EWI zo instellen dat ze overeenkomen met de grepen van de saxofoon of fluit. Toch blijven er verschillen. Op een EWI moet je leren spelen, ook al kun je saxofoon of dwarsfluit spelen.

Saxmute

De saxmute bestaat uit meerdere elementen die je in je mondstuk, hals en beker stopt waardoor het geluid gedempt wordt. Deze mute koop je op maat (sopraan, alt, tenor, bariton) en de fabrikant zegt dat ze voor 50% dempen. De mute kost ongeveer 40,- euro. Saxofooneducatie heeft geen ervaring met saxmutes. Als jij met een saxmute gaat experimenteren, laat het weten!

E-sax

De E-sax is een koffer waar je je saxofoon in kan plaatsen als je gaat oefenen. De koffer zorgt voor demping van het geluid, ongeveer -25db aldus de fabrikant. De hals en mondstuk van de saxofoon steekt uit en je handen stop je in de speciale gaten van de koffer. Nieuwe versies van de koffer beschikken onder andere over een ingebouwde metronoomfunctie, hoofdtelefoon voor betere geluidskwaliteit en mp3 aansluiting om tegelijkertijd mee te spelen met bijvoorbeeld een play-along. De E-sax is te verkrijgen voor alt,- of tenorsaxofoon. De koffer is te koop voor 390,- euro voor een alt en 490,- euro voor een tenor. Saxofooneducatie heeft geen ervaring met de E-sax.

Andere alternatieven

Je kunt een ruimte in je huis (deels) geluidsisolerend maken. Tevens zijn er complete cabines te koop die je in een ruimte in je huis kunt plaatsen. Gaat dit je budget te boven of wil je niet gelijk gaan verbouwen kijk dan eerst naar de kleine aanpassingen die je kunt doen, zoals geluiddempende vloerbedekking, een laag vilt/rubber/eierdozen onder apparaten die veel geluid maken, deuren en ramen dicht houden tijdens het oefenen. Ook kan je gaan experimenteren met het dempen van geluid door een kleine handdoek of theedoek in de beker van je saxofoon te stoppen.

Daarnaast kun je zoeken naar een oefenruimte. In sommige gemeenten zijn speciale oefenruimtes te huur via culturele centra, anti-kraakbeweging, bibliotheek, particulier of kijk naar mogelijkheden als loods, box, container of schuur. Als je geen geld hebt of wilt uitgeven aan een ruimte kun je bij een school of kantoorpand bij jou in de buurt langs. Ga een gesprek aan, zodat je misschien in de ochtend, namiddag of avond daar kan oefenen.

Tot slot kun je altijd zonder te blazen op je instrument de grepen oefenen, ritmische figuren klappen, je verdiepen in muziektheorie of geschiedenis, je gehoor trainen door stukjes muziek uit te zoeken en op te schrijven in notenschrift (bv. met behulp van een keyboard of computerprogramma) en naar bekende muzikanten luisteren.

NB Als je meer wilt weten over de E-sax, elektronische saxofoon of dempers ga dan naar een gerenommeerde winkel, raadpleeg een internetzoekmachine of Youtube.